Παρόμοια θέματα
ΜΟΥΣΕΙΟ VIDEO GAME CONSOLES
Σελίδα 1 από 1
ΜΟΥΣΕΙΟ VIDEO GAME CONSOLES
To GameWave είναι αφιερωμένο στο φανταστικό κόσμο των video games, γενιές και γενιές εχουν μεγαλώσει με ένα χειριστήριο στο χέρι.
Και ποιός δεν έχει ξενυχτήσει παίζοντας pacman, mario και sonic?, ποιός δεν έχει στο συρτάρι του ενα σκονισμένο Atari ή ένα Gameboy?.
Όλοι μας κρύβουμε μέσα μας αγάπη για τα παλιότερα παιχνίδια και τις κονσόλες τους,
και εφόσον τα video games είναι πλέον κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας μας δεν θα μπορούσαμε με τίποτε να παραλείψουμε ένα τέτοιο αφιέρωμα.
Εδώ λοιπόν θα βρείτε Πληροφορίες για τις πιο γνωστές κονσόλες που έχουν κυκλοφορήσει ανα τον κόσμο μεχρι και σήμερα.
Το συγκεκριμένο post θα ενημερώνεται και θα "κτίζεται" σταδιακά καθώς ο όγκος πληροφοριών είναι μεγάλος.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΟΝΣΟΛΕΣ ΑΝΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
Και ποιός δεν έχει ξενυχτήσει παίζοντας pacman, mario και sonic?, ποιός δεν έχει στο συρτάρι του ενα σκονισμένο Atari ή ένα Gameboy?.
Όλοι μας κρύβουμε μέσα μας αγάπη για τα παλιότερα παιχνίδια και τις κονσόλες τους,
και εφόσον τα video games είναι πλέον κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας μας δεν θα μπορούσαμε με τίποτε να παραλείψουμε ένα τέτοιο αφιέρωμα.
Εδώ λοιπόν θα βρείτε Πληροφορίες για τις πιο γνωστές κονσόλες που έχουν κυκλοφορήσει ανα τον κόσμο μεχρι και σήμερα.
Το συγκεκριμένο post θα ενημερώνεται και θα "κτίζεται" σταδιακά καθώς ο όγκος πληροφοριών είναι μεγάλος.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
- Η προιστορία των video games:
- 1947 - Σαν πρώτο video game ιστορικά κατατάσεται το Cathode Ray Tube Amusement Device, δημιουργήθηκε απο τον Thomas T. Goldsmith, Jr. και τον Estle Ray Mann ήταν ένας εξομοιωτής πυράυλων, αποτελούνταν απο 8 καθοδικές λυχνίες (παρόμιες με αυτές στις οθόνες παλιών τηλεοράσεων CRT) που εξέπεμπαν μία αναλογικά ελεγχόμενη ακτίνα πάνω σε μία επιφάνεια οπου τοποθετούσαν ζωγραφιστούς στόχους.
1950 - Γράφεται το πρώτο πρόγραμμα παιχνιδιού σκάκι για υπολογιστικό σύστημα απο τον Claude Shannon πρωτού οποιοσδήποτε σκευτεί να προγραμματίσει εναν υπολογιστή να παίζει παιχνίδια.
Το πρόγραμμα μεταφράζεται και μεταφέρεται το 1951 απο τον Dietrich Prinz στον υπολογιστή Ferranti Mark 1 του πανεπιστημίου Manchester.
1951 - O υπολογιστής NIMROD του Ferranti παρουσιάζεται στο Festival of Britain, Είναι ο πρώτος ψηφιακός υπολογιστής για παιχνίδι, στο μεγάλο πάνελ του με ενδεικτικά λαμπάκια έπαιζαν την κανονική ή ανάποδη έκδοση του ΝΙΜ ενός παλιού κινέζικου παιχνιδιού.
1952 - Ο Alexander S. Douglas δημιουργεί το ΟΧΟ το πρώτο σύστημα που διαθέτει γραφική αναπαράσταση με το παιχνίδι tic-tac-toe.
1958 - Ο William Higinbotham παρουσιάζει το Tennis for two, δημιουργημένο σε παλμογράφο είναι και το πρώτο με υποστήριξη 2 παιχτών
1959 - Δύο προγράμματα παιχνιδιών παρουσιάστηκαν για τον ΤΧ-0 πειραματικού υπολογιστή του ΜΙΤ, Το κλασικό tic-tac-toe και το Mouse in the Maze παίζοντουσαν χρησιμοποιόντας ένα light pen.
1961 - Οι φοιτητές του ΜΙΤ Martin Graetz, Steve Russell και Wayne Wiitanen δημιουργούν το Spacewar στον υπολογιστή PDP-1 που χρησιμοποιούνταν σαν σύστημα αναπράστασης γραφικών Vector.
1966 - O Ralph H. Baer υλοποιεί την ιδέα του απο το 1951 να δημιουργήσει ενα interactive παιχνίδι σε τηλεόραση, παρουσιάζει λοιπόν με τον συνεργάτη του Bill Harrison το "Brown box" την πρώτη ουσιαστικά κονσόλα που συνδέεται σε κοινή τηλεόραση, με το παιχνίδι Ping pong "Odyssey" το πρώτο pong.
ΚΟΝΣΟΛΕΣ ΑΝΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
- 1970 - 1979:
1972 - Magnavox Odyssey
Το Odyssey της Magnavox ήταν ουσιαστικά η πρώτη gaming κονσόλα για χρήση στο σπίτι,
δούλευε με μπαταρίες, ηταν αναλόγική, μονόχρωμη, και δέν διέθεται ήχο, μαζί με το παιχνίδια δινανε και εγχρωμες διαφάνειες οι οποίες κολούσαν στατικά στην οθόνη της τηλεόρασης και αποτελούσαν το φόντο του παιχνιδιού.
ακολούθησαν οι εκδόσεις Odyssey 100, 200, 300, 400 και 500 με διαφορές στο πλήθος τον εσωτερικών τσιπ που φιλοξενούσαν τα παιχνίδια.
1975 - Atari Pong
To Pong είναι η πρώτη κονσόλα της Atari, ειναι η σμίκρυνση του μεγάλου και διμοφιλέστατου τοτε coin-op συστήματος. είναι αναλογική, χωρίς ήχο και μονόχρωμη.
Κυκλοφόρησε και εκδοση super pong με 4 διαφορετικές εκδόσεις του παιχνιδιού ενσωματωμένες.
1976 - Wonder Wizard
Το Wonder Wizard 7702 είναι στην ουσία ενα Magnavox odyssey 300 σε διαφορετικό case
1976 - Coleco Telstar
To Telstar είναι η πρώτη κονσόλα της Coleco, χρησιμοποιούσε το GI's AY-3-8500 τσιπ που του εξασφάλησε 1.000.000 πωλήσεις, είχε 3 διαφορετικά παιχνίδια και ήταν η μοναδική κονσόλα που έπρεπε ο αγοραστής να κουμπώσει ο ίδιος τα λεβιεδάκια και να κολήσει τα διακοσμητικά αυτοκόλητα στα πλαστικά της.
Κυκλοφόρησε και classic έκδοση με ξύλινo τελείωμα.
1976 - Fairchild Channel F
Το Fairchild ήταν η πρώτη κονσόλα με κασέτες προγραμματιζόμενης μνήμης αντί για custom κυκλώματα, και είχε χαρακτηριστικά τα οποία θα αντιγράψουν πολλές πιό επιτυχημένες κονσόλες αργότερα.
Κυκλοφόρησαν περίπου 26 κασσέτες με 4 παιχνίδια η καθε μία.
Κύριο χαρακτηριστικό της τα προτότυπα space χειριστήρια της.
1976 - RCA Studio 2
To Studio 2 κυκλοφόρησε μερικούς μήνες μετά το Fairchild και ήταν η απάντηση της RCA στη σειρά Odyssey.
Ήταν η δεύτερη προγραμματιζόμενη κονσόλα που κατασκαυάστηκε.
Ο Ralph Baer ο σχεδιαστής του Odyssey πλησίασε την RCA πρώτα με τα σχέδια της κονσόλας του,Η RCA απέρριψε την προσφορά του, κάτι που στην συνέχεια μετάνιωσε πικρά.
Η απουσία χρώματος και λεβιέδων καθώς και τα 8 μόνο παιχνίδια της, οδήγησαν αυτή την κονσόλα στο περιθώριο.
1977 - Atari Video Pinball
Άλλη μία μεταφορά της Αtari απο τον χώρο των coin-op σε σπίτική κονσόλα. το Video pinball κυκλοφόρησε αρχικά case με ξύλινο φινήρισμα και αργότερα σε πλαστικό. είχε 3 παιχνίδια τη μνήμη, Pinball, Basketball, και Breakout.
1977 - Atari Stunt Cycle
Ακόμα μία κονσόλα μετάφορά απο coin-op, δημιουργήθηκε την επόχη του evil knievel γιά να ακολουθήσει τον ενθουσιασμό της τότε γενιάς για ακροβατικά με μηχανές. σου εδινε την εντύπωση οτι οδηγείς μια μηχανή σε πρώτο πρόσωπο, παρόλλο που το παιχνίδι δέν ηταν πρώτου προσώπου.
Υπήρξε και μία έκδοση της Sears που ήταν παρομοιότυπη.
1977 - Atari vcs 2600
To vcs (video computer system) 2600 ήταν η πρώτη πετυχημένη κονσόλα που έπερνε κασέτες αντι να έχει ενα ή περισσότερα εγκατεστημένα παιχνίδια στην μνήμη της, με αρχική τιμή πώλησης τα $ 199 και με 9 παιχνίδια διαθέσημα σάρωσε κυριολεκτικά την τότε αγορά.
1977 - Coleco Telstar Combat
Το Telstar Combat είναι η πρώτη απόπειρα της Coleco να ξεκολήσει απο τους κλώνους Pong.
H μοναδική αυτή κονσόλα διέθεται ξεχωριστό design με πολύ όμορφους μοχλούς και ένα παχνίδι με τάνκς σε 4 παραλλαγές, παρόμοιο με ενα του Atari 2600.
Χρησιμοποιούσε το ολοκληρωμένο AY-3-8700 σε αντίθεση με τα παλαιότερα Telstar που χρησιμοποιούσαν το AY-3-8500.
1977 - Coleco Telstar Alpha
Tο Telstar Alpha Κυκλοφόρησε σάν classic και σημείωσε καλές πωλήσεις γιατί ήταν αρκετά φθινότερο του ανταγωνισμού, επίσης η Coleco απο καθαρή μάλλον τύχη παρελάμβανε πάντα την πλήρη ποσότητα παραγγελίας των ολοκληρωμένων που χρησιμοποιούσαν τότε οι εταιρίες για να κατασκεύασουν τα Pong clone τους.
1977 - Magnavox Odyssey 2000
H συνέχεια της σειράς Odyssey με διαφορετικό χρώμα και ελάχιστες μετατροπές στο case και στη πλακέτα έτσι ωστε να έχει μικρότερο κόστος κατασκεύης.
1977 - Magnavox Odyssey 3000
Το Odyssey 3000 είναι παρομοιότυπο με το 2000 με μοναδικές διαφορές το πιό μοντέρνο case του, και τα αποσπώμενα χειριστηρια του για μεγαλήτερη ευκολία στο παιχνίδι.
1977 - Magnavox Odyssey 4000
To Odyssey 4000 είναι και η τελευταία Pong κονσόλα που κατασκεύασε η Magnavox, είχε 8 έγχρωμα παιχνίδια και αποσπώμενα χειριστήρια joystick αντι των συνηθησμένων λεβιέδων.
1978 - Coleco Telstar Colortron
Το Telstar colotron χρησιμοποιούσε το AY-3-8510 τσιπ, μία βελτιομένη εκδοχή του AY-3-8500 που υπήρχε σε όλες τις Pong κονσόλες εκείνης της εποχής.
τα 4 παιχνίδια του ήταν εγχρωμα και ο ήχος που ήταν διακριτικότερος (λιγότερο ενοχλητικός) παράγονταν απο ένα μικρό πιεζοηλεκτρικό beeper.
1978 - Coleco Telstar Arcade
Το Telstar Arcade ήταν μια επαναστατική τεχνολογικά και μοναδική σε σχεδιασμό κονσόλα, κάθε πλευρά της τριγωνικής αυτής κονσόλας είχε τα δικά της σετ παιχνιδιών. Τα κλασικά pong clone στην πρώτη, τα shooting στην δεύτερη, και τα racing στην τρίτη (Η πρώτη κονσόλα που διαθέτει τιμόνι στην ιστορία!).
Οι κασέτες της είχαν επίσης τριγωνικό σχήμα, και συνδέονταν στην κορυφή της κονσόλας,
κυκλοφόρησαν μόνο 3 με τη πρώτη να εμπεριέχεται στο κουτί μαζί με την κονσόλα.
1978 - Bally Professional Arcade
Η πρώτη και μοναδική κονσόλα που κατασκεύασε ποτέ η Bally.
ξύλινη κλασική κατασκευή με αποσπόμενα χειριστήρια τύπου fairchild.
Xρησιμοποιεί τον Zilog Z-80 εναν καινούριο τότε μικροεπεξεργαστή που αργότερα θα αποτελέσει μονόδρομο στην κατασκευή μικρουπολογιστών και παιχνιδομηχανών. Εδώ πρωτοεμφανίζεται και η τεχνολογία Bit Map (καθε pixel "οδηγείται" από αντίστοιχη διεύθυνση μνήμης).
1978 - Magnavox Odyssey²
Το 1978 η Magnavox παρουσίασε την δεύτερη κονσόλα της την Odyssey² η οποία
δέν είχε καμιά σχέση με τισ κλασικές τότε Pong clone, ήταν ένα computer σύστημα με προγραματισμό σε Basic. παρόλα αυτά ο κόσμος το αγόραζε σαν κλασική
κονσόλα για παιχνίδια. περιείχε 3 παιχνιδια στη συσκευασία (Speedway, Spinout,
Cryptologic) και 2 joystick των οποίων ο σχεδιασμός θα καθιερωθεί αργότερα σαν
στανταρ σε όλες τις κονσόλες γενιάς του 80.
1978 - Coleco Telstar Gemini
Η Telstar Gemini Ηταν η πρώτη κονσόλα της Coleco που δεν περιείχε κλώνο Pong, αντιθέτως είχε 2 shooting που παίζονταν με το πιστόλι και 4 pinball παιχνίδια που παίζονταν με κουμπιά που βρίσκονταν πάνω στη κονσόλα.
1979 - Zircon Channel F System II
Το 1979 η zircon αγοράζει τα δικαιώματα του Fairchild και ανανεώνει την κονσόλα σε πιό μικρή κλίμακα,
ο ήχος παράγεται απο την τηλεόραση και όχι απο την κονσόλα,και την διαθέτει πλέον παγκοσμίως.
Στην Γερμανία είναι γνωστή σαν Saga video play, στην Αγγλία σαν Grandstand και στη Σουηδία σαν
Luxor video entertainment system.
1979 - Atari 400
Ανακοινώθηκε το 1978 αλλα κυκλοφόρησε το 1979, ηταν σχεδιασμένοο σαν υπολογιστής για παιδιά, το πληκτρολόγιο του ηταν flat/pressure sensitive για εύκολο καθαρισμό, οι κασσέτες κουμπώναν σε μία
θύρα στο πάνω μέρος της κονσόλας, και διέθεται το πρόγραμμα Notepad στην μνήμη. πολλά απο τα παιχνίδια της ήταν ανανεώσεις και κλώνοι παλαιότερων επιτυχιών.
- 1980 - 1989:
1980 - Mattel Intellivision
Το 1980 και μετά απο επιτυχημένες διαφημηστικές καμπάνιες και μάρκετινγκ η Mattel electronics παρουσιάζει παγκόσμια το Intelivision, μια παιχνιδομηχανή προηγμένη για την εποχή της, με 12 παιχνίδια και την υπόσχεση ενός πληκτρολόγιου που θα το μεταμόρφωσει σε home computer. Στόχος της κονσόλας ήταν να ξεπεράσει το δημοφιλές Atari 2600.
1982 - MB Vectrex
Tο Vectrex είναι μια 8 bit κονσόλα με ενσωματωμένη ασπρόμαυρη οθόνη, μοναδική στο είδος της που αναπαριστούσε vector γραφικά. Τα παιχνίδια συμπεριλάμβαναν και μία έγχρωμη διαφάνεια που έμπαινε μπροστά απο την οθόνη για να δίνει την ψευδαίσθηση του χρώματος (ακριβώς όπως με το odyssey).
Ανεπτηγμένη αρχικά απο την General Consumer Electric και αγορασμένη απο την Milton Bradley Company αυτή η μοναδική κονσόλα δεν άντεξε για πολύ στην αγορά και κατέρευσε με το μεγάλο crash των videogames το 1984.
Σήμερα αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι.
1982 - Atari 5200
Tο Atari 5200 ήταν στην ουσία ένα Atari 400 χωρίς πληκτρολόγιο. Σκοπός του να ανταγωνιστεί το intelivision αλλα και το colecovision λίγο μετα την κυκλοφορία του. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη κονσόλα με 4 θύρες joystick, και αυτόματο RF tv/game swich box.
1982 - Emerson Arcadia 2001
1982 - Colecovision
1982 - Coleco Gemini
1982 - Mattel Intellivision II
1985 - Nintendo Entertainment System
Παρόμοια θέματα
» Spike Video Game Awards 2012 Winners
» X-Ray's of Consoles and controllers !
» Hilarious game glitches XD!!!
» X-Ray's of Consoles and controllers !
» Hilarious game glitches XD!!!
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης