Κατασκευη arcade καμπινας "ARCADE FANTASY"

Πήγαινε κάτω

Κατασκευη arcade καμπινας "ARCADE FANTASY"

Δημοσίευση από R3DF3V3R Την / Το Τρι Δεκ 28, 2010 2:23 pm

Μια φορά και έναν καιρό η γενιά μου περνούσε ατελείωτες ώρες και ξόδευε μια μικρή περιουσία σε κέρματα, (που μάζευε κυρίως απο τα κάλαντα, ψάξιμο σε συρτάρια και απο παρακαλητά στους γονείς) σε εκείνα τα περίεργα μαγαζιά τα "ουφάδικα" όπως τα αποκαλούσαν τότε, με τις καψαλισμένες και σημαδεμένες απο αποτσίγαρα αλά ανθεκτικότατες παρόλα αυτά καμπίνες.
Ηταν η εποχή του snow bros, του golden axe και του street fighter. και όποιος ήταν τυχερός και είχε αρκετά στην τσέπη του απολάμβανε το παιχνίδι του με την συνοδεία πάντοτε ενός τσούρμου που παρακολουθούσε απο πίσω δίνοντας συμβουλές, ή κάνοντας παράπονα για την σειρά του.
Πραγματικά απίστευτα, γρήγορα γραφικά και εύκολος χειρισμός (σε αντίθεση με τα atari 2600 που είχαμε στα σπίτια μας) που τα μυαλα μας έπαιρναν φωτιά...
Εκείνη λοιπόν η μαγεία των arcade ευτυχώς χάρη σε πολυτάλαντους ανθρώπους συντηρήθηκε μέχρι και σήμερα και πέρασε πλέον στους υπολογιστές μας δίνοντας μας την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουμε πολλά παιχνίδια που δεν είχαμε παίξει αλα και να τα τερματίσουμε, πράγμα που ήταν σχεδόν αδύνατο κάποτε. Μετά λοιπόν απο αρκετό καιρό συλλογής roms και emulators πήρα την απόφαση να τα δώσω και την θέση που τους αξίζει.
Αποφάσισα να κατασκευάσω μία κλασσική arcade (pc) καμπίνα που εκτός απο το mame να έχει και console emulators όπως mega drive, nes  κ.τ.λ.
Θα ξεκινήσω λοιπόν να παρουσιάζω τα στάδια της κατασκευής απο την αρχή.

ΜΕΡΟΣ Α - Η ΚΑΜΠΙΝΑ:

Η καμπίνα σχεδιάστηκε για να χωρέσει με ακρίβεια στη θέση μιας πολυθρόνας που δέν χρησιμοποιούνταν ποτέ σε σοφίτα, οπότε επρεπε να είναι σχετικά χαμηλή.
Το αρχικό πρόχειρο σχέδιο ήταν αυτό:

και αφού μετρήθηκαν και υπολογίστηκαν οι μελλοντικές διαστάσεις, παράγγειλα τα κύρια κομμάτια σε μαύρη μελαμίνη γιά πιό κλασσικό look:

-Προεπισκόπηση των θέσεων των κύριων παράλληλων κομματιών που θα υποστηριχθούν απο το δεξί και αριστερό πλαϊνό της καμπίνας, (τα κύρια παράλληλα κομμάτια μαζί με τα πλαϊνά δέν θα είναι αποσυναρμολογήσημα):

-Δημιουργία του profil των πλαϊνών τα οποία θα κοπούν μαζί ταυτόχρονα για μεγαλύτερη ακρίβεια όσων αφορά την ομοιότητα των δύο κομματιών.

-Το προφίλ των 2 πλαϊνών σε αρχικό στάδιο:

-Τοποθέτηση εσωτερικών υποστηρίξεων του σκελετού στο δεξί και αριστερό πλαϊνό:

-προσαρμογή των κύριων παράλληλων κομματιών στα πλαϊνά / στήσιμο καμπίνας:

-Κατασκευή της κοντρολιέρας η οποία θα έχει δύο όψεις, στη μία θα είναι οι μοχλοί με τα κουμπιά τους, και στην άλλη θα είναι το πληκτρολόγιο με το mousepad. η εναλλαγή μεταξύ τους θα γίνεται με απλή περιστροφή της καθώς δεν μου άρεσε και πολύ το κλασσικό συρτάρι με το πληκτρολόγιο:

-Το κάτω μέρος της καμπίνας θα γίνει ντουλαπάκι για να στεγάσει μερικές ορφανές απο κουτί κονσόλες, οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν απευθείας στην οθόνη της καμπίνας, θα υπάρχει πολύμπριζο για να τις τροφοδοτεί καθώς και ένα video in switcher για επιλογή του input στην οθόνη:

-Το επάνω μέρος της καμπίνας θα ανοίγει για να παρέχει πρόσβαση στον υπολογιστή:

-Η πλάτη της καμπίνας είναι απο λεπτότερη μελαμίνη και είναι αποσυναρμολογούμενη σε περίπτωση που χρειαστεί κατι η οθόνη. Στο κάτω μέρος περάστηκε μία γρίλια με φίλτρο για εισαγωγή του αέρα ψύξης:

ΜΕΡΟΣ Β - Η ΚΟΝΤΡΟΛΙΕΡΑ:

-Οι θέσεις των μοχλών και των κουμπιών σχεδιάστηκαν στον υπολογιστή και εκτυπώθηκαν σε δύο Α4 οι οποίες θα ενωθούν με ακρίβεια χάρης τις γραμμές στο κεντρο και θα δώσουν τα σημεία που θα γίνουν οι τρύπες:

-Τρύπημα και λέπτυνση του εσωτερικού μέρους στην περιοχή των μοχλών για να τους δώσει ύψος, ένα απο τα πιό δύσκολα σημεία μιας και δέν είχα ρουτερ:

-Τοποθέτηση των μοχλών και των κουμπιών:

-H pcb πλακέτα που φτιάχτηκε για να μεταφέρει το σήμα των μοχλών και τών κουμπιών απο τις κλεμοσειρές σε θύρα IDE (floppy) 34 pin που ξηλώθηκε απο μια παλιά μητρική:

-Για να μετατρέψω το απλό 1/0 σήμα της κοντρολιερας σε USB, χρησιμοποίησα μια εσωτερική πλακέτα (keyboard encoder) ενος φθηνού πληκτρολογίου.
Αρχικά εγινε χαρτογράφηση (δοκιμή αντιστοιχίας με ωμομετρο) των συνδιασμών των pads και απομόνωσα τα σήματα που με ενδιέφεραν, πραγματικά σπαστική διαδικασία και πολύ χρονοβόρα αλά φθηνή λύση σε σχέση με την αγορά ενός ετοιμου encoder.
Τα επιλεγμένα pads της πλακέτας κολλήθηκαν με καλάι στην καλωδιοταινία ide:

-Τοποθέτηση της πλακέτας κλεμοσειράς και καλωδίωση της κοντρολιέρας:

-Μετά το κούμπωμα της ide καλωδιοταινίας ακολουθεί και το τεστάρισμα της κοντρολιέρας αφου έχει πλέον τελειώσει:

-Τρύπημα του κάτω μέρους της κοντρολιέρας όπου θα πάρει θέση το πληκτρολόγιο. Το πληκτρολόγιο έχει χωριστεί απο τα πλαστικά του, η μεταλική πλάτη του κόπηκε περιμετρικά και ειναι ετοιμο να περαστεί.
Το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιήθηκε είναι το sansun sn113e:

-Η πλευρά του πληκτρολογίου που είναι έτοιμη. απο δεξιά περάστηκε αυτοκόλλητη τσόχα για mousepad:

-Η καμπίνα σ'αυτή τη φάση:

ΜΕΡΟΣ Γ - Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ:

-Η μονάδα του υπολογιστή είναι τοποθετημένη πάνω σε βάση η οποία θα μπαίνοβγαίνει συρταρωτά απο το πάνω μέρος της καμπίνας:


-εγκατάσταση ηλεκτροδότησης του υπολογιστή και τοποθέτηση των 2.1 ηχείων, τα L,R ηχεία βγήκαν απο τα πλαστικά τους και τοποθετήθηκαν γυμνά σε τρύπες πάνω απο την οθόνη ενώ το γούφερ στο κάτω,πίσω μέρος της καμπίνας:

-το πίσω μέρος της καμπίνας σε αυτή τη φάση, περάστηκαν 2 ανεμιστήρες 92mm και ο κλασσικός διακόπτης τροφοδοσίας:

-Σύνδεση των περιφεριακών της καμπίνας στο pc και σετάρισμα του frontend λογισμικού:

-Λεπτομέρεια απο την τοποθέτηση των ηχείων της καμπίνας, προστέθηκαν διακοσμητικοί δακτύλιοι σε μαύρο ματ χρώμα:

-Το ποτενσιόμετρο των ηχείων είναι βιδωμένο στο πλάι κάτω απο την κοντρολιέρα και αποκαλύπτεται μετά από περιστροφή της για πρόσβαση στο πληκτρολόγιο, εκεί κρύβεται και το ποντίκι:

-Σε αυτό το σημείο το μεσαίο παράλληλο της καμπίνας μετατράπηκε σε συρταρωτό για χρήση σαν βοηθητικός πάγκος (για έξτρα κοντρολιέρες, μοχλούς, τιμονιέρες ή κάνα φραπέ Smile) το μέγιστο άνοιγμα του είναι το εικονιζόμενο:

-Το εσωτερικό πίσω (κρυφό) μέρος της καμπίνας που τροφοδοτεί όλα τα συστήματα της (υπολογιστή, ηχεία, οθόνη κ.τ.λ.):

-Το εσωτερικό εμπρός (φανερό με το άνοιγμα του ντουλαπιού) μέρος της καμπίνας που θα τροφοδοτεί τις διάφορες κονσόλες που θα τοποθετηθούν μεσα, στα δεξιά φαίνεται και το σύστημα εναλλαγής input της οθόνης:

-Αποσυναρμολόγηση της καμπίνας για μεταφορά στη οριστική της θέση:

ΜΕΡΟΣ Δ - H MARKIZA:

-Γιά την κατασκευή τoυ Marque χρησιμοποιήθηκε διαφανές plexiglass το οποίο αφού κόπηκε στις επιθυμητές διαστάσεις εφαρμόστηκε στο αρχικό ξύλο για να γίνουν οι τσάκισεις του με πιστόλι θερμού αέρα:-Κατασκευή της βάσης και τοποθέτηση του φωτισμού του Marque:

-Κατασκευή ανακλαστήρων για καλύτερη διάχυση του φωτός:

-Το Marque στη τελική μορφή, το artwork του θα περαστεί στο τέλος:

ΜΕΡΟΣ E - Η ΟΘΟΝΗ:

-Αφού δέν βρέθηκε κλασσική arcade οθόνη, αποφάσισα να βάλω μια TFT LCD 19"που είναι και το μέγιστο μέγεθος για την κλασσική αναλογία 4:3. η οθόνη που θα περαστεί είναι η LG 1915S (5:4 για την ακρίβεια).
Και μιάς και κατέληξα σε 19" και έχω πλέον αρκετό χώρο γύρω και πίσω από την οθόνη, αποφάσισα να φτιάξω βάση για περιστροφή της σε 90 μοίρες για να παίζουν τα παιχνίδια που είναι σε portrait χωρίς τα ενοχλητικά κενά μαύρου αριστερά και δεξιά.
Η βάση είναι μετατροπή μιας απλής βάσης περιστροφής για αντικείμενα (είχε αγοραστεί από ΙΚΕΑ) σε πιό σταθερή και δυνατή κατασκευή έτσι ώστε να μπορεί να αντέχει το βάρος της οθόνης ως προς τον άξονα περιστροφής της:

-Τελική θέση της οθόνης, τοποθετήθηκε ψηλότερα για να περαστεί αργότερα πάνελ με εισόδους από κάτω:
περιστροφή της οθόνης:


-Αλλαγή μηχανισμού περιστροφής της οθόνης, ο καινούριος είναι ευκολότερος στην συναρμολόγηση / αποσυναρμολόγηση, και κινείται ευκολότερα:

-Η οθόνη θα περιστρέφεται μηχανικά με το πάτημα ενος κουμπιού, και θα παραμένει στην νέα θέση εως οτου ξαναπατηθει το κουμπί για να επιστρέψει στην αρχική της θέση.
Ο μηχανισμός αποτελείται απο τα παρακάτω κομμάτια τα οποία φτιαχτήκαν απο απλά υλικά που μπορεί κανείς ευκολα να βρεί γύρω του, συγκεκριμένα πρόκειται για έναν push button switch με δυο μεταγωγικές επαφές, δύο οριακούς διακόπτες NC(δεν φαίνονται στη φωτό), δύο ρυθμιζόμενα stop (για την ακριβή ρύθμιση των μηρών στο σταμάτημα), και τον κινητηρα (12v geared στα 500RPM) με τον άξονα για την περιστροφή (απλή ντίζα με παξιμάδι και κλέμα για coupler Smile):

-Ο μηχανισμός συναρμολογημένος:

-Η λειτουργία:


-Ο τελικός και βελτιωμένος μηχανισμός (είναι πιό σταθερός και γρηγορότερος).:

-Για να καλυφθούν τα λευκά πλαστικά της οθόνης κόπηκε "μάσκα" απο χοντρό μαύρο χαρτόνι, η επικόλληση θα γίνει με ταινία διπλής όψης.:

-Η τελική μορφή της οθόνης, έχει περαστεί ακρυλικό 4mm, και τοποθετήθηκε πάνελ με ps2 controller και usb εισόδους καθώς και το κουμπί περιστροφής της οθόνης.:

ΜΕΡΟΣ Ζ - ΤΟ ARTWORK:

-Αφού μετρήθηκαν οι τελικές διαστάσεις απο τη μάρκιζα, την οθόνη, και την κοντρολιέρα και αποφάσισα το όνομα που θα δώσω στη καμπίνα, δημιούργησα Το artwork της στο Corel και το επεξεργάστηκα με το Photoshop, προσπάθησα να δώσω μία νότα ρετρό που να τραβάει το μάτι χωρίς να το κουράζει.:


-Μετά την τοποθέτηση του artwork περάστηκε ακρυλικό και πάνω στη κοντρολιέρα για να τη προστατεύει και να δίνει ένα πιό slick look.:


-Μερικές ακόμα φωτό από τη τελική φάση της καμπίνας.:


Video-παρουσίαση της καμπίνας:


Έχει επεξεργασθεί από τον/την R3DF3V3R στις Πεμ Δεκ 01, 2011 9:29 am, 2 φορές συνολικά


avatar
R3DF3V3R
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 316
Ημερομηνία εγγραφής : 18/07/2009
Ηλικία : 38
Τόπος : Μικρή σοφίτα στο λιβάδι...

http://www.gamewave.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης